Foto: Kimmo Ohtonen
Canon EOS-1D X + EF 100-400/4.0-5.6L IS USM 1/100 sek. - f/5,0 - ISO 10000
Sted: Kuhmo, ved den finsk-russiske grensen 2012

Kimmo Ohtonen er forfatter, fotograf og TV-journalist. De siste 12 årene har han jobbet i TV-bransjen i England og Finland. Kimmo har stor lidenskap for fotografering av dyreliv, og gir oss her et innblikk i hvordan man tar de perfekte naturbildene.

Ditt skjulested

Et perfekt skjulested er alfa og omega for å ta perfekte bilder av dyr. Bruk tid, gjerne rikelig med tid, for å finne den rette plasseringen for ditt skjulested, om det så er et telt eller bare et tre du sitter bak. Vurder hvordan solen beveger seg på himmelen. Ønsker du bilder med solnedgang nytter det ikke å sitte i feil retning. Hvordan er din plassering i forhold til den bakgrunnen du ønsker for ditt motiv?

Deretter er det viktig å tenkte på hvordan dyrene beveger seg, og i hvilken retning du ønsker at dyret skal bevege seg. Du kan eventuelt legge litt mat på et bestemt sted og på den måten få dyret til å bevege seg i den retningen du ønsker. Husk å undersøke hvilken type mat som er ok å fôre med. Hva passer dyrets naturlige føde?

Tålmodighet

Dette høres kanskje ut som en spøk og er ganske elementært, men å være naturfotograf og få helt perfekte bilder, krever en god porsjon tålmodighet. Og det er noe du må jobbe med. Det er en ferdighet som utvikles over lengre tid. Da Kimmo begynte å ta naturbilder syntes han ventingen var kjedelig, men med tiden ser han stor verdi i dette, og en mulighet for å lære seg selv bedre å kjenne.

Forberedelse

Det hele handler om forberedelse, og spesielt for deg som er naturfotograf. Kimmo bruker alltid en del tid på å tenke gjennom motivet i hodet. Hvordan skal det se ut og hvordan skal det komponeres? Noen ganger tegner han en skisse av det ferdige motivet. Ifølge Kimmo er det alltid godt å ha en plan A for motivet. Det er ikke alltid planen holder hele veien, men den gir god støtte.

 

Kimmo anbefaler at man gjør litt ekstra ut av å finne riktig lokasjon. Det kan kreve at man må be om tillatelse til å oppholde seg på bestemte områder. Sist men ikke minst er tid en viktig faktor. Når på dagen og hvilken årstid vil gi deg det beste naturbildet?

Foto: Kimmo Ohtonen

Les mer og se de mange fine bildene som Kimmo har tatt her

Kimmo har tatt dette bildet i Kuhmo, rett ved den finsk-russiske grensen.


Med Canon EF 100-400/4.0-5.6L IS II USM får du et utrolig allsidig objektiv som gjør det mulig å arbeide fritt og legge fokus på motivet – dyret foran deg.

Og husk, nå har du mulighet for å få samlet rabatt på ditt nye kamera og objektiv.